Gode elvaner gør en forskel

Få styr på dit elforbrug og spar penge på din elregning med gode elvaner.

Er dit elforbrug steget og din elregning blevet større? Så har vi samlet en række redskaber til, hvordan du med små ændringer i hverdagen let kan spare på strømmen.

Skær 10% af elforbruget

Langt de fleste familier kan skære 10% af elforbruget – uden at kunne mærke forskel i hverdagen. Det kan nemt blive til 800-1.200 kr. lige ned i lommen. Samtidig bidrager du til at gøre en forskel for vores fælles natur.

Hold øje med elforbruget og spar

En af de mest effektive måder at bruge mindre strøm er ved løbende at holde øje med dit elforbrug. Vores erfaring er, at alene det at være opmærksom på elforbruget kan give store besparelser.

Når du holder øje med dit elforbrug, får du nemlig fokus på dine energivaner og opdager, hvor der er mulighed for at få forbruget til at falde.

Det er nemt at registrere dit elforbrug

Du behøver blot en blyant og et stykke papir til at registrere dit forbrug på. Bestem dig for et interval fx dagligt eller ugentligt, og lav en liste med elapparater i boligen og notér, hvornår de er tændt, slukket eller på standby. Det kan give dig en ide om, hvor du kan spare på strømmen.

Gå efter et elforbrug på 1.000 kWh om året

Det lyder ikke af meget, men du kan nemt skære forbruget ned til 1.000 kWh/år pr. person – uden at give afkald på komforten. Du skal bare være bevidst om dine vaner og have fokus på de mest energieffektive apparater, når du køber nyt.

Når du bor alene, er målet 1.500 kWh

Hvis du bor alene i en lejlighed under 50 m2, er det mere realistisk at sigte efter 1.500 kWh om året, fordi elforbruget til f.eks. køleskab og fjernsyn er næsten uafhængigt af antal beboere.

Elvarme giver større forbrug

Hvis du har elvarme, kan du ikke regne med at nå 1.000 kWh om året pr. person. Det er typen og størrelsen af dit hus, der afgør, hvor langt du kan komme ned. Så hvis du vil sammenligne med 1.000 kWh, skal du trække elvarmen ud af regnskabet.

Elforbruget i en lejlighed er typisk lavere

  • 1 voksen ca. 1.800 kWh om året
  • 2 voksne og 2 større børn ca. 3.500 kWh om året.

Elforbrug i en gennemsnitlig familie med 2 voksne og 2 børn

  • 39% på underholdning
  • 20% på vask
  • 12% på belysning
  • 12% på køle- og fryseapparater
  • 6% på opvarmning
  • 10% på madlavning
  • 1% på diverse

Læs vores 10 gode elsparetips til at nedbringe dit forbrug 

Lån en elmåler 

Lån en elmåler hos Thy-Mors Energi og find ud af, om der er apparater i din bolig, der sluger for meget strøm.

Lån en elmåler