Nyheder

For 40 år siden kom lyset - nu kommer fibernettet

2. juni 2017

Jette Andersen blev 1. juni koblet på Thy-Mors Energis fibernet som den allerførste i Vangså. Det skete nøjagtigt 40 år efter, at Vangså blev koblet på elnettet som sidste bebyggelse i Danmark - vi kiggede forbi for at markere dagen.

”De sidste i landet uden strøm får lys i lampen”, skrev journalist Ole Bergh om den 1. juni tilbage i 1977, hvor Vangså, som landets sidste bebyggelse, fik strøm i stuerne, da de blev koblet på elforsyningen. Den sene tilslutning skyldtes, at det simpelthen var for dyrt for de få husstande at komme på.

Præcis 40 år efter kan de ude ved vestkysten igen bryste sig med at blive en del af fremtiden. Vangså bliver koblet på Thy-Mors Energis fibernet - men ikke som de sidste, og denne gang er det ganske omkostningsfrit. Thy-Mors Energi er lige nu i gang med at udrulle fibernet gratis til alle andelshavere i Thy, på Mors og Thyholm – og nu er udrulningen altså påbegyndt i Vangså.

En ildsjæl er nu på nettet
Jette Andersen blev som den første i Vangså koblet på den lynhurtige internetforbindelse, og det er ingenlunde tilfældigt. Foruden at være dybt engageret i Vang, Tvorup og Vangsås lokalhistorie, hvor hun indsamler og skriver fortællinger fra, så har hun i samarbejde med andre lokale ildsjæle arbejdet meget aktivt på at få fibernettet til Vangså og omegn.

Derfor dukkede bestyrelsesformand i Thy-Mors Energi, Søren Bertelsen, samt projektkoordinator Henrik Jeppesen op hos Jette Andersen for at overraske hende med en iPad samt en buket blomster for at markere, at Vangså på 40-årsdagen for etableringen af strømforsyningen nu også får fibernet.

Jette Andersen fortæller:

- Besøget var en glædelig og sjov overraskelse. Det er dejligt og tiltrængt, at vi langt om længe får en hurtigere internetforbindelse helt herude. Det vi har i flere år ønsket os her i Vangså, men indtil nu har det ikke været muligt. Derfor har vi også arbejdet hårdt på, at få fibernettet hertil og gennem en god og løbende dialog med Thy-Mors Energi er det nu heldigvis lykkedes.

Et selskab, der tager ansvar
Thy-Mors Energi har ca. 44.000 lokale andelshavere, og det forpligter forsyningsselskabet, mener de selv. Hurtigt bredbånd i hjemmene er essentielt for at fastholde bosætning, sikre virksomheders udvikling og børns skolegang med opkobling, og det er et ansvar, som forsyningsselskabet tager helt og fuldt på sig.

”Hurtigt internet er afgørende på alle niveauer i samfundet og nødvendigt for at understøtte lokal vækst og udvikling. Og lige præcis dér har vi forpligtelsen som lokalt andelsselskab. Med udrulningen af fibernettet sikrer vi alle vores andelshavere gratis adgang til lynhurtigt fibernet – og det er vi kun i stand til i kraft af fællesskabet”, forklarer Søren Bertelsen.

Alle andelshavere i Thy-Mors energi vil få tilbudt gratis tilslutning til fibernettet inden udgangen af år 2020.

Tilbage

Du får medindflydelse

Du er automatisk medejer af Thy-Mors Energi, hvis du bor i Thy, på Mors eller Thyholm, og derfor har du også medindflydelse på vores fælles el- og fiberselskab.

Læs om dit medejerskab